Ian Nendels

Software Engineer

Domoticz

In ons huis maken we gebruik van Domoticz Huis Automatisering. Een Raspberry PI computertje waar Domoticz op geïnstalleerd is. Hiermee kunnen we het volgende:

Verlichting Automatisch in en uit schakelen.

We hebben Philips HUE verlichting en die is makkelijk te koppelen met Domoticz.

Als de Zon nog niet op is ‘S Ochtends door de week, gaat het licht in de keuken en bij de eettafel aan net voordat we beneden komen, hiermee kunnen we het ontbijt maken en ontbijten voordat we vertrekken om te werken. Zodra de Zon op is gaat het licht weer automatisch uit

Als de zon onder gaat gaan de lichten aan, eerst wat meer gedimd maar een half uurtje later wat feller.

Zo ook de buitenverlichting en de verlichting in de slaapkamer geautomatiseerd zodat we (bijna) geen licht meer hoeven in te schakelen, enkel het licht in de slaapkamer uitschakelen als we gaan slapen, maar dit kan met de app 🙂

Er draaien verschillende scripts voor de Huiskamer, Keuken Buitenverlichting Tuin, Buitenverlichting Oprit en Slaapkamer.

Energie Monitoring:

We hebben 16 Zonnepanelen op dak, deze zijn gekoppeld aan een SMA omvormer en deze kunnen we uitlezen in Domoticz. Hierdoor kan alle door de zon opgewekte stroom gelogd worden. Er word in de grafiek wel gemeld over verbruik, maar in werkelijkheid is het opbrengst.

De gele lijn is het actuele vermogen in Watt, en de blauwe balken is de opbrengst is Wh (2000Wh = 2KWh)


Met een P1 USB kabel we de Slimme meter gekoppeld met Domoticz en hiermee kunnen we zowel het Stroom verbruik/levering, als het Gas verbruik mee loggen.


Weer / Verwarming / Temperatuur meten:

in Domoticz kan je ook Buienradar koppelen, hierdoor heb je toegang tot de data van weerstations waar buienradar gebruik van maakt. Temperatuur, luchtdruk, windsnelheid, zonnekracht, regen etc…

Beneden hebben we vloerverwarming, over het algemeen staat deze (in de winter) altijd aan, hier valt dus weinig aan te regelen. Maar op de eerste verdieping op de slaapkamers en badkamer hebben we radiatoren, daar hebben we het EVO Home systeem van Honeywell geïnstalleerd.

Elke radiator een thermostaatkraan welke draadloos op een temperatuur ingesteld kan worden, en de actuele temperatuur kan worden uitgelezen.

In de Hal boven de EVO Home centrale besturing station die draadloos de Ketel kan inschakelen.

Deze EVO Home is weer gekoppeld aan Domoticz, waarmee we alle temperaturen kunnen monitoren/loggen en eventueel elke kamer afzonderlijk de temperatuur kunnen aanpassen.

Dit doen we echter (nog) niet, want in EVO Home kan je ook uitstekend een Programma instellen.

Daarnaast nog wat losse temperatuur sensoren op deurcontacten. En maak ook gebruik van RFXCOM welke aan Domoticz gekoppeld is, hiermee kunnen de buitensensoren van weerstations uitgelezen worden.

Screens bedienen op zonnige dagen

Aan de voorkant van het huis hebben we screens voor de ramen geplaatst met Somfy IO motoren, deze kunnen draadloos bediend worden met een afstandbediening, maar met een TaHoma kan deze weer via een APP bediend worden, in Domoticz kan je een plugin installeren waardoor je de screens ook vanuit Domoticz kan besturen.

De Zon komt rond 11:30uur aan de voorkant van het huis. Om te detecteren dat de zon schijnt maak ik gebruik van 2 signalen.

Het gemiddelde vermogen van mijn zonnepanelen, rond 11:00uur is de opbrengst van mijn zonnepanelen het hoogst dus er is goed te detecteren of de zon schijnt, met het gemiddelde kan je bepalen of de zon er af en toe is, of voor een langere tijd. Als de zon er af en toe is hoeven de screens niet naar beneden.

Daarnaast is er nog de sensor van buienrader, de zonnekracht in Watt/M² dit is ook een goede indicatie dat de zon wel of niet aanwezig is.

Ik ben nu met een proef gestart, om de goede waardes van de 2 metingen te bepalen, en dan na 11:30uur bij goede zonneschijn stuur ik vanuit Domoticz de screens 50% naar beneden. Gemiddeld vermogen van de zonnepanelen boven de 3000Watt en de zonnekracht boven de 400W/M²

Heb daarnaast een bewaking van de windkracht ingebouwd, als de windkracht te hoog is blijven de screens boven, als deze al omlaag staan gaan ze bij te hoge windkracht naar boven.

Na 17:00uur en/of zonsondergang gaan de screens weer automatisch omhoog.

Ben benieuwd of het zo goed werkt en of er nog aan gesleuteld moet worden.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *.

*
*
You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>